På sykkel i Namsskogan

Her presenteres seks sykkelruter i Namsskogan. Rutene er fra 3 til 30 km og passer folk i alle aldre og fysisk form.

1. Steinfjellveien

Her kan du få oppleve en gammel ferdselsåre som gikk mellom kommunene Namsskogan og Røyrvik. Veien ble åpnet i 1912. Et kulturhistorisk minne som er verd å oppleve. Bra stigning opp til toppen av fjellet. Hele ruten er på ca 3 – 3,5 km. På denne turen kan du eventuelt kombinere med en av sykkelløypene i Røyrvik.

Severdigheter:
På toppen av fjellet kan du ta fotturen sørover etter den gamle historiske «Prestvegen» som gikk mellom Trones og Røyrvik.
Hvis du derimot går nord-øst for sykkelruten og kommer like innenfor kommunegrensa til Røyrvik, kan du se den store «Prekstolsteinen» som er gammelt samisk kulturminne.

2. Trones – Sønningsvatnet – Trones

Denne ruten passer for alle og er en flott familierute også for de yngre. Oppstart fra Namsskogan Familiepark. Ruta går på fast og fin skogsbilvei til Sønningsvatnet (ca 5 km fra parken), der finner man en gapahuk. Fint å raste og bade. Velger man å fortsette videre må man regne med å trille sykkelen noen hundre meter før man treffer skogsbilvegen på andre sida i Kjelmofjellet.

Avstikker:
På denne turen kan du også sykle etter skogsbilvegen som går helt til Tunnsjøflyan. På turen passerer man en fantastisk badeplass i Tunnsjøelva. Samme veg må sykles tilbake ved retur. I Tunnsjødalen sykler du også forbi den gamle hytta/huset «Admiral House» som ble bygget på slutten av 1800-tallet.

3. Trones – Namsskogan

En rute som kanskje passer for de mer erfarne syklistene. Anbefalt oppstart ved Namsskogan Familiepark.  På denne turen får du oppleve både grusvei, asfaltert vei og myrlendt terreng. Man må bære/trille  sykkelen over en liten strekke mellom Kvilåsen og Brekka. En flott sykkeltur for den som velger denne ruten. Denne sykkelruten kan kombineres med en avstikker slik at du kan komme på sykkelruten som går over Steinfjellet og den gamle Steinfjellveien.

4. Åbjøraveien

Her kan du få anledning til å sykle inn igjennom den gamle ferdselsvegen som ble anlagt på 70-tallet i forbindelse med bygging av kraftproduksjon i Kalvvatna området. Man setter fra seg bilen ved bommen og kan deretter sykle så langt man vil etter en flott skogsbilveg. Det er også anledning til å leie fjellstyrets hytter som ligger langs veien. På denne turen kan du sykle til Nordland Fylke.

5. Trones – Brekkvasselv

En rute som er litt kupert, men en flott sykkelrute som også kan knytte seg inn på den andre sykkelruten som kommer fra Trones og til Namsskogan. Denne sykkel ruten vil gå på vestsiden av Namsen i et flott skogsterreng. Man må regne med å bære sykkelen et lite stykke langs leden. På denne sykkelruten kan du gjerne kombinere sykling med fisking i Namsen..

Avstikker:
På denne turen kan du også sykle vestover etter veien som går innover til Strompedalen. Langs denne veien kan du igjen ta flere avstikkere til ulike dalfører som for eksempel Gåsvassdalen og Ausvassråa. Her finner man et restaurert fløytardamanlegg kalt Millavassdammen.

6. Namsskogan – Bjørhusdalen – Namsskogan

En populær sykkelrute som går fra Namsskogan sentrum og etter den flotte Sandåmo fossen tursti og inn mot Bjørhusdalen. Her sykler man da igjen mot Namsskogan sen trum og kommer i foten av Håpnesklumpen langs en flott skogsbilveg mot Namsskogan sentrum. Man må beregne å bære sykkelen et lite stykke over en bekk og noe myrlendt terreng. Stedet Namsskogan er kommunesenteret for Namsskogan.

Avstikker:
Langs denne vegen kan du ta en avstikker inn mot et stort ferskvann som heter Frøyningen.

Severdigheter:
På denne turen kan du allerede fra Namsskogan sentrum se et pent fossefall som heter
Sandåmofossan. Her er det tilrettelagt med gapahuker langs stien til fri benyttelse for alle. Stien langs Sandåmofossan er også tilrettelagt for handikappede. Ellers kan vi anbefale at du tar turen innom Holmensenteret som kan vise deg mye spennende, ikke minst den gamle «Nyrudstua» som står inne i senteret. Passering av elv er ikke mulig ved høy vannføring. Passering må skje på  eget ansvar.

Se sykkelbrosjyre for grovkart.

God tur!Gasta Design