Børgefjell nasjonalpark

 

Børgefjell/Byrkije nasjonalpark finner du i kommunene Namsskogan, Røyrvik, Grane og Hattfjelldal, og den ligger på grensa mellom Trøndelag og Nordland fylker. Nasjonalpark har et areal på 1447 kvkm. Skal du på tur i Børgefjell kan det med andre ord være lurt å sette av noen dager, og man bør beregne en dag med innmars, og en dag med utmars om man ønsker å komme ordentlig inn i nasjonalparken.

Børgefjell/Byrkije nasjonalpark ble etablert i 1963 og er en av Norges eldste nasjonalparker. Nasjonalparken  er stort sett et høytliggende område med vekslende landskapsformer, som byr på mange mektige sanseinntrykk. I den vestlige delen av Børgefjellmassivet  finnes høye tinder og djupe dalslukter med botnbreer og fjellvatn. Børgefjells høyeste topp heter Kvigtind, og rager 1699 m.o.h. I sør er det flere ville stryk og vakre fosser, mens de østlige delene er preget av slake linjer og vide daler. Børgefjell byr på mange muligheter om du er interessert i jakt og ørretfiske.

Hvordan kommer du deg til Børgefjell Nasjonalpark?

Kommer du med tog kan du gå av på Namsskogan, Majavatn eller Trofors. Fra Namsskogan kan du bestille skyss til Smalåsen eller Namsvatnet, mens fra Majavatn kan du gå eller ta taxi til Simskardet eller Tomasvatnet. Med bil har du flere muligheter. Vil du gå inn fra sør tar du av E6 ved Brekkvasselv og kjører over til Røyrvik (Namsvatnet, båtskyss må bestilles). Frister det å gå inn fra vest er Smalåsen eller Majavatn de mest naturlige valgene, mens fra nord tar du av til Susendal (Øyum/Oksvollen/Sjånes). Fra øst er det en fin mulighet å kjøre Stekenjokkveien på svensk side.

Smalåsen, en av innfallsportene til Børgefjell Nasjonalpark finner du i Namsskogan. Smalåsen ligger et kvarters kjøring nord for Namsskogan sentrum, og med bare halvannen kilometer inn til selve nasjonalparken er innfallsporten på enden av Smalvassveien et ypperlig utgangspunkt for flotte opplevelser i Børgefjell. Ved innfallsporten ved Smalvatnet er stor parkeringsplss, et eget omkledningsrom, utedo og bålplass med ved.

Kart over innfallsportene til Børgefjell nasjonalpark:

oversikt-innfallsporter.jpg
 

Namsskogan Fjellstyres to utleiehytter i Børgefjell

Namsskogan fjellstyre er en av få som kan tilby utleie av hytter i Børgefjell nasjonalpark. Namskrokhytta og Skogstua finner du ved Namskroken på Smalåsen statsallmenning, i den sør-vestre delen av nasjonalparken. Hyttene ligger 50 meter fra hverandre i skoglandskap omkranset av høgfjell. Skogstua står åpen unntatt i småviltjakta. Det er 4 km fra innfallsporten ved Smalvatnet og inn til Namskroken der hyttene ligger.

Fiske i Børgefjell nasjonalpark

Fisking i Børgefjell krever at du har kjøpt Børgefjellkortet, som er gyldig i alle vann, tjern og elver i Børgefjell Nasjonalpark og Austre Tiplingen Landskapsvernområde. Børgefjell er viden kjent for ørret av god kvalitet, men er du ute etter de største fiskeopplevelsene, bør du kanskje beregne å bruke litt tid på å gå inn i områder der det ikke ferdes mest folk. Ellers kan det være et godt tips å prøve i de små vannene som de store.